torsdag 19 juli 2012

Nyheter i fokus.

De som umgåtts med mig de sista månaderna vet att jag nogrannt och aktivt följt rättegången emot Anders Behring Breivik. Många har deltagit i diskussioner omkring denna man. Andra har valt att vifta bort det. Men frågan jag alltid ställer mig är; borde man uppmärksamma honom? Är det inte precis de han vill? Men samtidigt, om vi tystar ner diskussionerna kan det medföra problem i framtiden enligt min mening. Därav, tänkte jag skriva ett inlägg om ett av de värsta terror attentaten som drabbat norden, någonsin, vad jag vet. (Den som inte vill läsa, borde sluta nu..)

Enligt mig, är Anders Behring Breivik, en man som borde spärras in för alltid, och varför inte då också låta honom leva på enbart vatten och bröd, i ett mörkt rum med endast sig själv som sälllskap resten av livet? Som sagt, min åsikt, som jag starkt står för.

Det har under hela rättegången diskuterats om han är sjuk eller inte, visst han har vissa mänskliga rättigheter, men de som han dödade hade inget val? Han valde åt dem! Borde man inte då bara bortse ifrån möjligheten att han är sjuk och låsa in honom i ett fängelse bland andra fångar. Han lär inte överleva många dagar..

Breivik föddes 1979 i Oslo i Norge. Han är åtalad för ett terroristbrott. 22 Juli 2011 sprängde han regeringsbyggnader i centrala Osla, resulterade i 8 dödsfall. Han sköt därefter ihjäl 69 personer, tonnåringar mestadels, ute på Utoya. Han var klädd i polisuniform och bar på två automatvapen. Han lurade ungdomarna till att tro att han anlänt till ön för en rutinkontroll av säkerheten. Han samlade dem för att sedan börja iskallt avrätta dem. De som han inte sköt ihjäl, de drunknade under sina försök till flykt. Minst 110 personer skadades. På grund av "svårigheter" att ta sig ut till ön, greps först Anders vid 18.35 lokal tid. Han sägs ha överlämnat sig själv utan att göra motstånd.

I efterhand kröp de fram att Breivik skulle ha ringt till polisen under tiden han gick runt på Utoya och mördade person efter person. Av offren var 55 stycken under 20 år gamla. Så, varför inte polisen tog hans samtal på allvar kommer alltid väcka frågetecken hos mig och många andra.

Den 16 April 2012 inleddes rättegången vid Oslo tingsrätt. Den beräknades att pågå i cirka 10 veckor. Det krävdes 43 dagar för att kunna avsluta rättegången emot en man som är en av de mest hatade i hela världen. I början av rättsprocessen diagnostiserades Breivik med paranoid schizofreni, och man menade att han hade agerat kompulsivt baserat på vanföreställningar och en inbillad tankevärld. Men senare krävdes en ny utvärdering av terroristens mentala hälsa, efter många påtryckningar ifrån bland annat allmänheten. Den 10 april 2012 publicerades en helt annan version gjord av en expertpanel, där det konstaterades att Breivik inte var psykotisk under attackerna och att han inte heller var psykotisk under utvärderingen, utan snarare ansågs vara en extrem narcissist.

Vad jag vet så har Anders vägrat tillåta att man röntga hans gärna, en av de få möjligheter att verkligen kunna bevisa en viss typ av schizofreni.

Den 22 Juni 2012 avslutades rättegången emot Breivik. När åklagarna kom fram till sin slutsats, att Breivik bör dömas till tvångsvård bröt ett sorl ut i sal 250 i Oslo Tingsrätt. Breivik själv var mycket missnöjd med detta svar och gjorde därför den hälsning som han fått stark kritik emot, han lämnade salen med ett leende. Denna hälsning har man inte sett Breivik göra sedan första rättegångsdagen, bland annat av den anledning att hans försvarare förklarat för honom att denna gör att han verkar mer eller mindre tokig. Så frågan återstår, är Breivik tillräknelig eller inte? Var han psykotisk eller visste han precis vad han gjorde den 22 Juli 2011? Det finns ingen anledning till att förvånas.. Men att mördare spelar sjuka är vi ju vana vid, men här har vi en möjligen sjuk massmördare som kräver att betraktas som frisk?!

Försvaret vill att han ska dömas till fängelse. Vi kan deras argument. Terroristen gick metodiskt till väga, han har planerat sina brott i flera år, och han har uppträtt rationellt i förhör och under rättegången. Och en psykiatrisk utredning konstaterar att han är frisk..

I en undersökning bland det norska folket är åsikten klar. Tre av fyra vill att Breivik ska dömas till fängelse. Bland hans offer, och de anhöriga till de som dog är man inte lika eniga, annat än att man vill att han ska dömas till ett långt, väldigt långt straff.

Anders Breivik har gett sina försvarare ett klart uppdrag, att få honom dömd till fängelse och inte vård.

Åklagarna har senare sagt att de inte kan ta hänsyn till folkets reaktioner på deras yrkande, att de enbart kan ta hänsyn till lagen. Det har spekulerats mycket i att om han döms till tvångsvård så är han ute på gatorna snart igen, men enligt åklagarens kommentar på detta så har vissa kommit ut snabbt, medan vissa mördare som sitter på rättspsyk aldrig kommer ut igen.. Det finns ingen i Norge som har dömts till tvångsvård som har dödat 77 personer, så det går inte jämföra detta med något annat fall.

Breivik dillar inte om gröna gubbar ifrån Mars. Men en person som iskallt kan mörda alla dessa barn, enligt egen utsago på uppdrag av tempelriddare i London, är i en allmän bemärkelse GALEN! Bomben är en koventionell terrorism, abstrakt så till vida att mördaren inte såg sina offer i ögonen. Även Utoya är politik, om något skändligare och sjukare dåd. Breivik har själv vittnat om 15-åringar på knä som vädjade om att få skonas.

Sanningen är den att galenskap och politik inte utesluter varandra. Jag menar, var Hitler frisk?
Sista dagen av rättegången. Av 43 plågosamma dagar, för anhöriga, vittnen och offer. Det applåderades i rättsalen, ett sånt beteende är egentligen inte tillåtet. Men domaren invände inte. Hon grät.. Då allt är sagt och gjort får terroristen en sista timme innan den eviga tystnaden tar vid. Han läser då mekaniskt ur ett manus där budskapet är absurt.

Den 24 Augusti kommer domen. Men det riktiga straffet för Anders Behring Breivik är den dag han fakitkst förstår vad han har gjort... om han någonsin kommer att göra de!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar