torsdag 5 juni 2014

Budgivning

God morgon! Budgivningen på radhuset börjat. Det är hittills vi, och ett par till som budar. Vi har under gårdagen funderat på hur vi ska lägga upp det, men det verkar som om paret redan bestämt sig för att det skall bli deras, en höjning på 25 tusen säger en hel del.

Vilken taktik är egentligen bäst för att gå segrande ur en budgivning? Det finns förmodligen lika många strategier som det finns budgivare. Vissa väljer små steg i taget, medan andrar väljer att höja budet kraftfullt för att skaka av sig konkurrenterna. Men för att överhuvudtaget kunna delta seriöst i en budgivning är det viktigt att man som köpare har fört en diskussion med banken och har ett lånelöfte klart, vilket vi har löst. Och sen är det klart att man måste bestämma sig för hur långt man skall följa med, med andra ord vad man är beredd att ge för bostaden.

Alla köpare beter sig olika, men det är viktigt att inte skylta för vare sig konkurrenterna eller mäklaren vart gränsen går. Det är däremot viktigt att vara rak och tydlig. Om du är svävande i kontakten med mäklaren kanske det sänder dåliga signaler till säljaren som istället väljer en annan köpare.

Men i hur i hela friden läser man bäst av konkurrenterna då? Det är ju super svårt att veta vad deras nästa steg är. Bland annat är det ett bra knep att se hur snabbt det svarar. Tar det lång tid mellan buden brukar det betyda att de kanske börjar bli osäkra och måste föra diskussion med banken, eller mellan sig om det är fler köpare. Om intervallet på buden minskar kan någon börja närma sig sin gräns. Det kan också vara en fördel att vara den som bryter den så kallade "magiska gränsen", på exempelvis jämna tal. Därefter är det många som måste ringa tillbaka till sin bank och stämma av nytt lånelöfte. Något som säljaren kanske inte orkar vänta på. Sen gäller det att som budgivare inte missa att ha sin egen försäljning förberedd. Många har inte värderat sin bostad eller pratat med banken, och sånt tar tid. Där ligger vi steget före. Vi har en mäklare som inväntar försäljningen av vår lägenhet.

En annan strategi som vi använde oss av var att lägga ett bud innan visningen vilket säljaren inte ville acceptera då han ville se vad som hände på visningen. Men man bör inte pruta på ett objekt om man inte är förberedd på att förlora.. Prutare kan reta upp säljaren så det bör undvikas..

Så vi sitter mitt i en budgivning. Håller tummarna så de blir vita. Hoppas men försöker hålla mig kall. Får försöka hålla sig redo att det kanske inte blir vårt..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar