måndag 1 juli 2013

Det kostar att vara sjuk...

Idag är jag tacksam för både högriskskydd, högkostnadsskydd och frikort. Men sen i Januari har pengarna verkligen kastas in i vårdens kassa, och sen en slant till apoteket också. Det är dyrt att vara sjuk. Visst, det finns en massa gränser för hur mycket du får betala innan ett "ekonomiskt skydd" kliver in och räddar ekonomin.

Högkostnadsskydd för läkemedel omfattar 12 månader. Din kostnad, din egenavgift för läkemedel minskar stegvis. En slags rabatt-trappa. Upp till en 1100 kronor så betalar du fullt pris för dina läkemedel. Därefter träder rabattsystemet in..
Mellan 1101 och 1600 kronor betalar du 50 %.
Mellan 1601 och 2050 kronor betalar du 25 % av kostnaden.
2051 - 2200 kronor betalar du 10 %.
När du sedan betalat 2200 kronor för dina läkemedel så får du ett så kallat frikort. Du betalar med andra ord inte mer för dina läkemedel under en 12 månaders period. Skyddet börjar gälla från första inköpet. För min del började jag med de skyddet från och med maj månad 2013. Med andra ord, under 5 månader hämtade jag ut mediciner för 2200 kronor. Kanske känns löjligt. 2200 / 5 = 440 kronor i månader.. Men det är ändå pengar.

Sen är det läkarbesöken.. Även där har jag självklart hunnit få frikort. Specialist besöken kostar 300 kronor per gång. Laboratoriebesöken kostar 50 kronor styck. Sjuksköterskebesöken kostar 50 kronor per gång.
Den 1 Juli 2012 höjdes högkostnadsskyddet för öppen sjukvård (sjukvårdande behandling och viss tandvård). Du betalar numera högst 1100 kronor (tidigare var de 900 kronor under ett år).
Maxbeloppet för olika högkostnadsskydd:
Öppensjukvård, texten ovan, 1100 kronor.
Läkemedel som jag tidigare nämnde, 2200 kronor.
Tekniska hjälpmedel ligger på 2000 kronor.
Sjukresor har ett maxbelopp på 1400 kronor.
Varje högkostnadskategori räknas för sig själv. Man kan inte slå ihop några avgifter för exempelvis läkarbesök och läkemedel. Nu är jag inte beroende av varken tekniska hjälpmedel eller sjukresor, tack och lov!

Idag har jag varit på vårdcentralen och blivit sjukskriven 20%.. Med andra ord 8 timmar försvinner varje vecka. Visst, får ju betalt 80% av Försäkringskassan, som vanligt. Sen har jag ju mitt särskilda högriskskydd hos Försärkingskassan. Det kan man ansöka om man har en medicinskt väl dokumenterad sjukdom som gör att du troligen måste vara borta från arbetet minst tio gånger om året. Med särskilt högriskskydd får man sjuklön redan från första dagen. Dessutom får arbetsgivaren ersättning för hela sjuklönekostnaden från Försäkringskassan.. Med andra ord, väldigt tryggt eftersom jag ofta blir sjuk korta perioder. Ibland bara en halv dag.

Det är dyrt att vara sjuk och det tar på krafterna. Som en läkare en gång sa "Man måste vara frisk för att orka vara sjuk..." Kanske ett konstigt  uttryck. Men det stämmer. Man måste orka kämpa för sin egen vård och för sin hälsa för tyvärr är det inte alltid så lätt att få förståelse. Jag har erfarenhet av de..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar