onsdag 12 mars 2014

Personlighet i färger.

Det är konstigt egentligen, ibland kliver det in en ny person i ens liv som det känns som om man känt i evigheter. Allt bara stämmer. Ingen pinsam tystnad, den där första sekunden när man precis ses, den är just de, bara en sekund, sen känns det som om man är vänner.

Igår träffade jag en person som på många sätt är lite mig själv. En person som klev in och hade en sån underbar energi. Normalt blir jag så uppåt väggarna av nervositet att jag har svårt att hålla min egen energi i schack, men här, den här kvinnan, hon gav mig sån positiv energi. En lugn, trygg men ändå energisk energi som jag bara njöt av att känna. Men hur kommer det sig? Hur kan vissa människor ge dig fel sorts energi och känsla, medan en helt annan person kan ge dig rätt? Det här med energier är ett otroligt spännande kapitel.

Så, frågan står säkert nu, vem var hon? Jo, tack vare en man vid namn Hasse som är tillsammans med min, ja, vad tusan ska man säga, låtsasfaster(?), hm.. I alla fall Bettan. Hasse är en man som både håller på med musik, men samtidigt föreläser en hel del. Väldigt va jag glider iväg på andra spår idag. Men Doris, kvinnan, fick jag kontakt med via Hasse efter att jag ställt frågan, "känner du någon som kan hjälpa mig med att lära mig sjunga?" och pang. Doris skall främst hjälpa mig med självförtroendet, eller nej fel, hon ska hjälpa mig med min självkänsla, och det är ju något som varit på tapeten för mig ett tag. Både hemma, på jobbet men främst hos terapeuten. Så en till person som skall knuffa mig i rätt riktning? Hur kan jag ha den tur att träffa alla dessa underbara människor just nu? Eller är det jag som öppnat ögonen och ser hur man kan vara olika men ändå så lika? Tusen frågor om och om igen. :-)

Det finns personer som har lätt för att visa ilska (jag är nog inte en av dem..) De anser att man inte alltid behöver ta så mycket hänsyn, en rak dialog är det bästa, och till viss del håller jag med. "Om jag är arg har jag rätt till att visa det, du får skylla dig själv om du blir ledsen eller sårad. Det är väl ändå vuxna människor vi talar med?"

Samma person tycker själva väldigt illa om när personer kommer till dem med inlindad feedback. Det är ett tecken på svaghet, att inte våga säga rakt ut vad man vill, eller står för det man tycker.

I samma grupp kan det finnas personer som anser att det aldrig finns någon anledning till att höja rösten. Allting går bra att lösa i en normal samtalston (och det är så jag känner). Människor som skriker, gapar och inte beter sig bättre än en femåring är bara oförskämda och dåligt uppfostrade (?) och förtjänar knappast någon respekt. En del blir dessutom låsta och skrämda av arga rösten, och har svårt för att lyssna när någon brusar upp (sådan har jag varit sedan, ja, så länge jag kan minnas). Det kan till och med vara så att man helt "stänger av" och inte hör ett ord när någon är allt för direkt eller högljudd. Hur ska då dessa två personer kunna prata med varandra och ge varandra feedback? Ibland verkar förutsättningarna för att kunna nå fram till varandra rent hopplösa. Finns det verkligen ingenting vi kan göra för nå fram till varandra?

Men tack och lov för att vi alla är olika. På samma sätt som det finns regler kring hur man ger kritik så måste vi också tänka på att olika människor föredrar att både ge och få kritik på olika sätt. Beroende på vem man är som person så väljer vi ofta att framföra kritiken på det sätt som vi själva skulle vilja ha den levererad. Men om vi istället är medvetna om våra olikheter och tar detta i aspekt, och anpassar vårt sätt att prata med varandra så ökar våra chanser dramatiskt att kunna göra guld av situationen. Att tänka på;

Behandla inte människor som DU vill bli behandla. Behandla dem som DE vill bli behandlade.

Man skulle kunna säga att vi är olika färger. Man brukar tala om röd, blå, gul och grön personlighet. Det är inte någon färg som är bättre än någon annan. Vi är bara olika! Alla färger och kombinationer av olika färger har lika mycket styrkor eller svagheter.

En röd personlighet är en person som gärna tar kommandot och har svårt att sitta still. De vill att saker ska hända snabbt. De är målinriktade, beslutsamma och kan bli mycket irriterade på tafatta, långsamma och omständiga människor. Handelskraftig, initiativrik och fattar gärna snabba beslut på egen hand. Rak och direkt i sin kommunikation. Gillar att ha makt över situationen, att ha handelsfrihet, testa nya saker och pressa gränserna. Vill se resultat! Och ogillar som sagt långsamhet. Men även att ta order, att bli styrd, att inte ha kontroll och att misslyckas med mål som den har satt upp. Andra kan uppfatta en röd personlighet som orädd, modig, snabb och strategisk. Men av andra som inte är röda kan denna person vara alltför snabb, befallande, egoistisk, maktlysten och krävande. Så, för att matcha en röd person skall man utmana, bjuda på motstånd, ifrågasätta och fokusera på väsentligheter genom att vara kort och koncis. För att nå fram med sitt budskap skall man låta bli att vara allt för personlig, och vara tydlig med vad man förväntar sig. Lite komisk fakta är att en röd person skakar hand bestämt och rätt så hårt.

Nästa personlighet? Jo, vi kan gå över på blå. Dessa personer är väldigt analytiska och objektiva. De har höga mål och sätter en hel del press på sig själva. Det tar mycket längre tid för en person med blå personlighet att bli nöjd med en  uppgift än vad de tar för andra. Dessa personer är väldigt noggranna, kvalitetsmedvetna och ser lätt sprickor i både förslag och resonemang. Så, blå personer är systematiska, metodiska och logiska. De gillar reglar och noggranna med dessa. Fattar sin beslut och ger svar som bygger på fakta och inte känslomässiga grunder. Som sagt, noga med detaljer och många specialister är blå. Logik, fakta och saklighet är saker som denna personlighet gillar och trivs med. Klara förutsättningar och säkra metoder som prövats tidigare. Men de ogillar känslomässiga konflikter, beslut utan faktagrund och irrationella person och pressade situationer. Av andra kan en sådan här person uppfattas som behärskad, saklig och analyserande, men också som defensiv, petig, känslokall och konflikträdd. Så, för att matcha dem gäller det att vara saklig och logisk i en diskussion. Gå på fakta och inte känslor. Kom överens om regler och riktlinjer, och ge denna person tid för kontroll av fakta och detaljer. För att följa den röda tråden måste jag även här kommentera att en blå person skakar hand korrekt men lite avståndstagande.


Nästa? Vi tar gul. :-)
Dessa personer har mycket energi, älskar att prata, påverka och låta sig påverkas. De är ofta väldigt underhållande och charmerande. De trivs med uppmärksamhet och en gul person tycker om att ha roligt och att synas. Människor med gul energi har lätt för att ta kontakt, ger ofta ett öppet, glatt och vänligt intryck. De är oftast kreativa och nytänkande, spontana och vill gärna göra saker på eget sätt och i sin ordning. Så, gula personer har en positiv livssyn, är flexibla, nyfikna och lösningsorienterade. Ofta är det dem som nickar engagerat när någon annan pratar (men det betyder inte att den håller med) utan att den lyssnar uppmärksamt. Idéspruta! Tar till sig positiv energi ifrån möten med andra personer. De är bra på att se och bekräfta andra och brinner ofta för sin sak. En gul personlighet är positiv, bekräftande, vänlig och har lätt för att samarbeta med andra. Men ogillar tysta och slutna miljöer. Rutiner, ovänlighet och detaljrika arbetsuppgifter. Dessa personer uppfattas som dynamiska, engagerade, optimistiska och öppna. Men också som något egenkära, ytliga, snackiga och känslosvallande. Så hur matchar man en gul person? Jo, man ger feedback, visar intresse och nyfikenhet. Håller tempot uppe, tillåter idéerna sväva ut och "brainstorma". Dessa personers styrka är glöden för arbete, men den slocknar om han/hon blir ifrågasatt för ofta. Röda tråden igen; en gul skakar hand genom att hjärtligt "pumpa" handen.

Till sist har vi dessa gröna personer. Människor med mycket grön energi uppskattar en vänlig och harmonisk atmosfär. Det är mycket måna om andras känslor och reaktioner. Lyhörda för vad andra tycker och vill bli uppskattade efter förtjänst. En grön person är omtänksam och skapar ofta en varm atmosfär omkring sig. De är skickliga på att lyssna och tar alltid hänsyn till andra människors önskemål och behov. "Serviceminded", empatisk, lojal och pålitlig. Dessa gröna människorna har tålamod och vill gärna hjälpa andra, säger sällan nej till ett uppdrag och sätter heder i att slutföra sina jobb. Tänker först och pratar sen.  Denna typ av person trivs bäst med planering, stabilitet och struktur. Vill gärna ha framförhållning och att få känna sig delaktig. Behöver få tid på sig att avsluta sina uppgifter. Och ogillar snabba förändringar och att inte bli lyssnad på. Vill också bli informerad i tid och ogillar otrygga arbetsförhållanden. Åter till uppfattning, hur uppfattas oftast en grön person? Jo.. De kan uppfattas som lagspelare, som sagt lojala, men också uthålliga och grundliga. "Tyvärr" kan dessa också vara väldigt långsinta, lättsårade, ha svårt för att ta egna beslut och förändringsobenägen. För att matcha dessa gröna så ska man inte tvinga fram snabba beslut, utan låta en dem få tid på sig att tänka efter. Informera om förändringar i god tid, prata hellre om förbättringar än att använda ordet förändringar. Ge dem tid och möjlighet till att pricka av och avsluta. Så hur skakar dem hand, jo, de har ett väldigt vänligt handslag.

Vem är du? Gul? Blå? Grön? Röd? Jag har inte den blekaste vem jag är. Vet du kanske vilken av dem jag är? Det är svårt, känns som om jag är en färgkompott. Lite av varje, beroende på vad för färg som står mitt emot mig eller är i min närvaro. Vissa blir jag nog väldigt grön med, medan jag ibland är ganska så röd.

Det viktigaste är egentligen att vi accepterar varandras olikheter. För vi är olika, vissa mer än andra. Men det betyder inte att vi inte kan komma överens, eller trivas ihop. Ibland behöver man ta fram den där skålen och kasta i alltihop, röra om, och få en fantastisk vänskap, exempelvis.

Inte för att det handlar om färger, men det här testet brukar slå ganska så rätt. 41 frågor om din personlighetstyp. Pröva gärna här. Mitt svar blev nog så nära sanningen man kan komma.

"Din personlighetstyp:
Kraftgulla, originella och känsliga. Slutför vad de påbörjat. Extremt god människokännedom. Lyhörda för andras känslor. Strävar efter att leva upp till sina värderingar, som tenderar att vara omfattande och väl genomtänkta. Respekterade för sin starka vilja att göra rätt. Oftare individualister än ledare eller underordnade av andra."

Komiska är att man även får exempel på karriärer som skulle kunna passa, följande fick jag som rekommendation: "Personalvetare, juristassistent, lärare, läkare, tandläkare, kiropraktor, psykolog, skribent, musiker, artist, fotograf, förskole- och dagispersonal, studievägledare, bibliotekarie, marknadsförare, forskare eller socialarbetare."

Tänkvärt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar