tisdag 18 mars 2014

Konflikter..

Ibland känns det verkligen som man är blir handikappad när man står bredvid och inget kan göra, eller när allt man vill göra är saker som kan förvärra situationen ännu mer. Ibland måste man stå bredvid och bara se på även om man så gärna vill slänga sig in i det för att rädda den sjunkande båten.

Konflikt. Det gäller att skilja på konflikt och oenighet, och sedan hantera detta på rätt sätt. Och att tycka olika är inte så farligt. Konflikter hör till vardagen. I synnerhet när engagerade människor som vill mycket är inblandade. En del konflikter går självklart att undvika...

Oftast har det med bristande kommunikation att göra, och ofta är det inte ens en konflikt utan bara en oenighet. Konflikter handlar om känslor. De kan utlösas blixtsnabbt och utan några synbart sakliga skäl och bottnar oftast i att någon upplever ett hot mot sin självkänsla. Att ni är olika personlighetstyper kan självklart skapa gnissel, inte minst under press..

Oftast har de med bristande kommunikation att göra, och ofta är det inte ens en konflikt utan bara en oenighet. Konflikter handlar om känslor. De kan utlösas blixtsnabbt och utan några synbart sakliga skäl och bottnar oftast i att någon upplever ett hot mot sin självkänsla. Att ni är olika personlighetstyper kan självklart skapa gnissel, inte minst under press. Det är viktigt att alla lär sig förstå att dessa olikheter behövs.

Många konflikter utlöses av missförstånd och otillräcklig dialog. Vi vågar inte fråga utan tror en massa. Ibland behöver vi våga fråga vad som menar, och försöka att inte gå upp i limningen, utan svälja och fråga lugnt. Det blir problem när reptilhjärnan slår till. Att sätta gränser för vad du tolererar och göra klart vart du står är också väldigt viktigt. Lita på din magkänsla om den säger att det finns en konflikt. Visst det krävs mod att ta tag i konflikter, men det går bättre och bättre när du gjort det några gånger.

Är du konflikträdd? Med konflikträdsla menas att man i största allmänhet tycker det är obehagligt med situationer där andra kan bli arga och/eller att man har en överdriver ängslan för möjliga negativa konsekvenser av konflikter. Det är inte en fråga om konflikträdsla när man i en särskilt situationen väljer att undvika konfrontation därför att man gjort en realistisk bedömning av situationen och kommit fram till att man tycker att priset för att konfrontera är för högt.

Det är vanligt att människor har överdriva föreställningar om vad som kan hända. Det är typiskt för personer som är konfliktskygga att de dels överskattar riskerna med att ta upp problem till samtal, dels underskattar de negativa följderna av att tiga. Den mest verkningsfulla metoden att övervinna konflikträdsla är att lära känna sina egna behov, intressen och önskningar väl, och att sätt värde på dem. Om du vet vad du vill, och tycker att dina önskningar är värda att stå för då kan du använda din vilja att kunna respektera dig själv som drivkraft för att övervinna konflikträdsla. En mycket negativ konsekvens av att vara konflikträdd är att det blir svårt att känna ordentlig självrespekt. En viktig komponent i självrespekten är att man försvarar sina egna gränser när andra gör övertramp. Gör man inte det kommer varken man själv eller andra att känna respekt för en.

Men undvikande är en konfliktstil. En annan benämning på det är passivitet. När du använder den undvikande konfliktstilen tar du varken hänsyn till andras intressen eller dina egna. Precis som namnet antyder så undviker man konflikten, ingen får vad de vill och konflikten löses inte utan finns kvar och kan tära mer och mer. Du kan undvika själva konfliktsituationen genom att gå därifrån, diplomatiskt ignorera ämnen den anda tar upp, skjuta upp att konfrontera motparten tillfälligt, vara otillgänglig eller visa likgiltighet.

Att vara undvikande så prioriterar du som sagt varken dig själv eller den andra. Både relationen och du blir lidanden. Att vara undvikande är att ignorera en konflikt. Vissa tror att ignorera är samma sak som att lägga locket på, att helt enkelt undertrycka konflikten som egentligen skulle behöva hanteras och redas ut. Det tär i längden, på båda parterna, och kan även förstöra självkänslan och bygga upp negativa känslor.

Även om du undviker att ta tag i konflikten, så är det inte säkert att konflikten tar en paus inom dig, och den du är i konflikt med. Konflikten kan ligga och go, och växa inom någon av er för att explodera igen vid ett senare tillfälle, kanske kring ett nytt ämne som är infekterat eftersom ursprungskonflikten inte reddes ut. Största risken för alla personer är om du inte gör medvetna val utan reflexmässigt använder undvikande oftare än vad du borde. Men undvikande kan vara mycket hjälpsamt om det sker medvetet.

Konflikter som skjuts undan försvinner inte av sig själva, de tenderar att bli svårlösta. Attityder och ståndpunkter hårdnar och fler blir indragna. Att undvika konflikter av konflikträdsla riskerar att göra att man får en ännu värre konflikt på halsen. Konflikter är ALLTID enklare att lösa i ett tidigt skede.

Ett av de vanligaste goda råden om konflikthantering är att ta en paus och samla sig så att du inte beter dig överilat när känsloläget är högt. Men vänta inte för länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar