måndag 26 augusti 2013

Medicinsk yoga

Det är lätt att komma ur balans. Stress, näringsfattig mat, för lite sömn och för mycket stillasittande, det tömmer oss på energi, och för att återskapa balansen behöver vi tid för återhämtning och reflektion. Men när ska man ha tid med det i våra hektiska liv?

Yoga är ett mycket kraftfullt redskap mot stress, utbrändhet och andra obalanser. Det är också enkelt att använda/utföra. Yoga handlar om att skapa en djupgående balans mellan kropp, sinne och själ. Regelbunden yogaträning ökar förmågan att lyssna inåt och öka medvetenheten om vad som händer i kropp och sinne. Det innebär att man personligen tar ett aktivt ansvar för sin hälsa.

Så, vad är medicinsk yoga? Jo, det är en terapeutisk form av den klassiska "kundaliniyogan", som är minst 5000 år gammal, ursprungligen ifrån norra Indien och Tibet. Det är en kraftfull yogaform där andningen är central! Det är enkla, mjuka, lugna och inkännande kroppsövningar, effektiv andnings- och koncentrationsteknik, djupavslappning och meditation.

Yogapassen är utformade så att alla, utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utöva dem. Övningarna går även bra att göra sittandes på en stol.

Det finns ett ordspråk inom "Kundaliniyogan" som säger; Det räcker med att du lutar dig åt rätt håll i en övning så får du effekt av den.

Programmen har arbetats fram av IMY (Institutet för Medicinsk Yoga) och har testats av svenska forskningsprojekt på yoga. Den har visat sig ha tydliga mätbara effekter på hälsa och välbefinnande.

Medicinsk yoga hjälper mot en rad sjukdomar och besvär och har en bevisad effekt på:
- Hjärtproblem
- Andningsproblem
- Utbrändhet
- Stress
- Ryggbesvär
- Sömnbesvär
- Huvudvärk
- Panikångest
- Depression
- Ätstörningar
- Migrän

Internationellt har det forskats på yoga under hela 1900-talet. I Sverige har ett antal studier gjorts och fler är på gång när det gäller Medicinsk yoga. I januari 2010 började Danderyds sjukhus, som första sjukhus i Norden att använda sig av Medicinsk Yoga vid rehabilitering av sina hjärtinfarktspatienter. Nu sprider sig Medicinsk yoga till allt fler enheter inom den svenska hälso- och sjukvården.

Så hur påverkar yoga kroppen? Jo, övningarna ger en grundläggande balans, fysiskt, mentalt och emotionellt. Ger höjd energi och ökad medvetenhet. Förbättrar rörlighet, muskelstyrka, hållning och kroppskännedom. Yogaträningen påverkar hela kroppen på många olika nivåer samtidigt; andning och lungor, muskulaturen, matsmältningsapparaten, körtel-, lymf- och nervsystemet och hjärnan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar