måndag 17 november 2014

6 månader..

Kärleken kan vara både svår och komplicerad, och alldeles alldeles underbar.

Det krävs BARA 4 minuter för att veta om du gillar någon. Det tros vara kroppsspråket, tonen i vad du säger och hastigheten i det du säger, som är nyckeln till om vi instinktivt tycker om någon.

Ögonen är själens spegel, som man brukar säga. Det är bevisat att om du tittar in i ögonen på en person, även om personen dittills varit dig okänd, produceras det kemiska ämnet som triggar ”flight-to-fight-syndromet”.

Och ja, fjärilar i magen finns på riktigt. Adrenalin är det ämne som skapar känslan av fjärilar i magen..

De flesta av oss vill ha en partner att dela livet med, och söker efter livslång kärlek. Men när du väl träffat någon, hur kan du egentligen avgöra om det är äkta kärlek eller inte? När man blir förälskad är det lätt att bli helt hänförd av sin partner vilket får många till att dra slutsatsen att det är äkta kärlek som de upplever.

Ett college i New York utförde en studie där de ”gjorde” hjärnskakningar för att kunna se hur kärlek påverkar hjärnan. De visade en bild på deras partner samtidigt som de skannande hjärnan vilket visade i vilka delar som det blev en ökad aktivitet i den delen av hjärnan som är kopplad till begär blev mer aktiv, dessutom ökade aktiviteten i den del där dopamin produceras. Vilket påverkar vår motivation och vårt välbefinnande. :-) Det är med andra ord inte så konstigt att vi söker efter en partner, då studien visar att kärlek inte bara är en känsla, det är något vi har en drift efter i våra hjärnor, precis som vår drift att hitta mat och vatten.

Romantisk kärlek avtar efter omkring ett år, men håller länge. Ett år efter ett förhållande har inletts förändras relationen. Forskningen visar att svettiga handflator, fjärilar i magen, känslan av eufori och beroende avtar.. Men kärleken håller!

Att blir kär har ungefär samma neurologiska effekt som att ta kokain. ;-) Båda tillstånden triggar hjärnan på liknande sätt, nämligen att vi blir euforiska. Forskning har till och med visat på att hjärnan stimuleras på 12 olika ställen både när du är kär eller är hög på kokain. Och när två personer som är kära tittar på varandra sker något magiskt, deras hjärtslag synkroniseras, detta sker efter bara tre minuter..

I ett förhållande är ett attraktivt ansikte viktigare än en attraktiv kropp. Det gäller inte när du bara är ute efter en kort flirt, då är kanske kroppen viktigast för dig. Men det är helt tvärtom för den som vill ha en lång relation, då har ansiktet den stora betydelsen...

Förhållanden där par är för lika håller oftast inte. Det är faktiskt så att motsatsen attraherar, det är i alla fall delvis bevisat. Men det gäller även par där man är alldeles för olika. Så hur ska det egentligen se ut? Den grammatiken är inte lätt! Det måste bland annat finnas saker som du kan lära från den andre för att känna att förhållandet är värt det (enligt forskningen).

Det finns en gyllene matematisk formel med tre olika komponenter som skapar äkta kärlek. Antingen romantisk kärlek som består av passion och intimitet, eller kamratlig kärlek som bygger på intimitet och engagemang till relationen, eller en ensidig kärlek som bygger på passion och engagemang… Men egentligen den allra starkaste kärleken finns i det som kallas den perfekta kärleksformeln, självklart består den av alla tre komponenterna; intimitet, engagemang och passion. :-)

Psykologen Robert Sternberg håller med i ovanstående och förklarar att den sanna kärleken har passion i form av att de känner en stark attraktion och lust för din partner. Det finns också ett nästintill tvångsmässigt behov av att få dina känslor besvarade. Den intimitet som äkta kärlek för med sig leder till tillgivenhet. Närheten och de band som formas mellan parterna växer fram först när man spenderar mycket tid ihop och delar allt fler aspekter av livet med varandra. Intimitet är något som tar tid, och bygger på tillförlit och att man känner sig säker i varandras sällskap. Med engagemang menar att det krävs en förmåga att hålla ihop oavsett vad som händer och att kunna lösa konflikter på ett moget sätt. Missförstånd löser man tillsammans utan att förutsätta att partnern har dolda motiv. Den här sortens engagemang innebär att du har en vilja att försonas och att fortsätta förhållandet oavsett hur du känner för stunden.

Sanna kärleken kommer till skillnad mot vad många kanske tror inte utan sin beskärda del av besvär eller ansträngningar. Det är viktigt att aldrig sluta vårda och jobba på relationen, även om passionen kanske svalnar succesivt så finns det då kvar en stadig grund att stå på. Det kan beskrivas som en ständig process, hur du älskar din partner och hur din partner vill bli älskad. Att älska någon innebär också att vara empatisk och se till så att bådas behov i en relation blir tillgodosedda.

Ta inte din partner för given och behandla han eller henne för vad den är, med andra ord den viktigaste och mest speciella personen du har i ditt liv.

”Det sa bara klick”, en mening som används för att beskriva vad som händer när djup attraktion uppstår vid första ögonkastet. Är det kärlek? Och hur vet man det? Du kliver ur en bil vid Arena Center, någon står där och era blickar möts, du blir alldeles varm och knäsvag, och plötsligt känns ditt liv annorlunda. En person som du inte ens visste fanns har tagit ditt hjärta i besittning, och du har en känsla av att du är förälskad. 

Vad händer egentligen vid detta ögonblick när kärlek sägs uppstå vid första ögonkastet? Det finns de som säger att det är karismatiskt, kemiskt, att man har träfats förut i ett tidigare liv och därför känner igen varandra och att man kanske har något man behöver göra klart i livet. Det kanske inte låter så romantiskt?! Det finns dom som säger att de bara är en fysisk attraktion, att just den personen man möter motsvarar de ideal man har satt upp medvetet, eller undermedvetet. Det kan också vara så att båda mår så bra just i den stunden och att de i sin totala egen kärlek skulle kunna ha blivit attraherade av vem som helst om den personen kommit in i rätt ögonblick..

Eller är det något kemiskt? Något som uppstår just mellan dessa två personer och inte några andra. Eller är det kärlek och vad är det i så fall och hur vet vi att det är kärlek? Och den viktigaste frågan av alla; Behöver vi egentligen veta?

Jag behövde inte det. Vi möttes en eftermiddag, på en parkering, vi fann varandra, för alltid och för evigt. Och nu har vi varit gifta i 6 månader.. Livet ger oss sin beskärda del av glädje och sorg, kyla och värme, men det som alltid kommer finnas mellan oss är det där ögonblicket när vi fann vår själsfrände, vår eviga kärlek, vår andra hälft och den kommer alltid förbli bara vår. Bara vår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar